Nathalie Hoogeveen

#radiomaker #televisiemaker #journalist #BNN University 2012 #radio 1 #schrijft ook #wielrennen is het allermooiste

Search

More

Find me on

Posts I like

More liked posts

Tag Results

1 post tagged Wilfried de Jong

Wilfried de Jong verheft wielrennen tot halve kunstvorm in Man en Fiets

De zweetdruppeltjes stromen over het kale hoofd van de slanke Rotterdammer. Razendsnel bewegen zijn benen op de pedalen van zijn glimmend rode wielrenfiets. De ritmisch swingende klanken van de band Ocobar begeleiden Wilfried de Jong op zijn tocht langs diepe dalen en steile hellingen. Je kunt er niet omheen: de theatertour Man en Fiets van televisie- en theatermaker Wilfried de Jong gaat over wielrennen, maar is daarom niet alleen voor mannen met fietsen interessant. 

Mont Ventoux
De rode draad van De Jongs kleinschalige theatertour is een zwart-wit filmpje dat zijn negenjarige zoon samen met vaste cameraman Rob Hodselmans maakte. Terwijl Wilfried puffend de Mont Ventoux op fietst -een berg  die al jaren het decor voor tragiek, heroïek, afzien en triomf vormt- vraagt zijn zoon aarzelend vanuit de auto of het allemaal wel goed gaat. ‘Het gaat wel’, mompelt de kale televisiemaker buiten adem. 

Munkzwalm
Aan de hand van verhalen over het leven van wielrenners wordt de toeschouwer verder meegenomen in een korte wielerronde. Wilfried vertelt over de wielrenner en zijn vriendin, over zijn overleden wielerheld en kale look-a-like Marco Pantani. En over het kleine, Belgische minidorpje Munkzwalm, dat tijdens de Ronde van Vlaanderen standaard op z’n kop staat: het peloton met wielrenners komt dan door het gat en Munkzwalm geniet voor één dag wereldfaam.

Karakteristiek
De Jong verstaat de kunst van het vertellen hierbij als geen ander. Met zijn licht Rotterdamse accent en karakteristieke hoofd neemt hij de toeschouwer mee in de geromantiseerde wereld van het wielrennen. Dankzij zijn oog en oor voor detail zie je al zijn verhalen feilloos voor je.

Munkzwalm: in de bocht staat een Mariabeeld dat van pure verlatenheid roestige tranen huilt.’ In combinatie met de beelden die achter hem geprojecteerd worden en de diepe verhalende klanken van de band Ocobar lijkt het alsof je zelf langs de kant van de weg staat in Munkzwalm. Daar komen ze! De Jong blèrt door de microfoon, de band voert het tempo op tot een hoogtepunt.

En plotseling is het stil. Oorverdovend stil. Na een minuut zijn alle renners weer voorbij gesjeesd. Dat waren ze. ‘Het Mariabeeld is gestopt met huilen’. 

Mannen en fietsen
Wanneer je helemaal niets met wielrennen of sport te maken wil hebben, kun je deze voorstelling misschien beter overslaan. Maar aan de andere kant gaat Man en Fiets over veel meer dan alleen sport. Doorzettingsvermogen, lef en romantiek zijn universeel, en niets symboliseert dit beter dan een sporter die de top van de berg wil bereiken.

 Net zoals bij zijn sportprogramma Holland Sport doet De Jong zijn best om het voor de niet-sporter ook interessant te maken. Deze voorstelling is dus niet alleen bestemd voor mannen met fiets. Sterker: het zou heel goed kunnen dat je na het zien van deze etappe plotseling zin krijgt om direct na het slotapplaus op de fiets te stappen.

Loading posts...